What if… allt går åt h*lvete?

Ja, vad händer om servern/servrarna som vår integrationsplattform BizTalk körs på brinner upp? Det vill vi ju helst inte tänka på. Jag menar, det är ju inte direkt troligt att det kommer hända! Vad är oddsen, de står ju säkert och bra där de står! Men… det var nog så de som skapade Titanic tänkte när de inte installerade tillräckligt med livbåtar för alla passagerare, och vi vet ju alla hur det gick, eller hur?

(Källa)

Jag tror människan är av naturen optimist. Inte alltid på individnivå, men som grupp tror jag att vi inte gärna vill tänka på det värsta som kan hända. Eller, rättelse: vi tänker nog en del på det och ryser vid tanken, men det är sällan vi funderar över det rationellt och gör en handlingsplan för hur vi ska agera om det skulle hända. Det finns till och med något som kallas “optimism bias“, och som innebär att vi på ett mer eller mindre omedvetet plan tror att negativa händelser händer andra, men inte oss själva. Det kan göra att vi exempelvis inte skapar en backup plan för vår BizTalk miljö, om den skulle göra en Titanic…

Exploding-Computer-460x300

(Källa)

Varför sitter jag och funderar på det här då?

Jo, jag är nämligen delaktig i att skapa en guide till hur man gör en så kallad Disaster Recovery Plan (DRP) för BizTalk server. Det är i korta drag en plan för hur en kan återställa miljön om servern skulle krascha och produktionsmiljön går ner. Mina tidigare erfarenheter av backup är att lägga en fil i dropbox, och den recovery jag har gjort är att välja en fil att återställa i Word när “programmet har utfört en förbjuden åtgärd och måste stängas ner”, så jag kan lova att det här är ett helt nytt område!

Jag har läst hela dagen idag och större delen av gårdagen och det finns väldigt mycket skrivet om detta, vilket inte direkt är en fördel eftersom det blir svårare att sålla ut vad som är viktigt och vad som är inaktuellt. Det finns också flera versioner av Biztalk att ta hänsyn till, samt ungefär 5342976 andra parametrar som spelar in, och ärligt talat har jag lite ont i huvudet just nu. Då är det tur att en har duktiga kollegor som leder arbetet!

Vi har, tack vare Alan Smith (som ledde BizTalk-kursen jag var på för några veckor sedan), två möjliga scenarion att utgå ifrån och som bestämmer vilken backup strategi som behövs. Om det räcker att sätta upp en ny, precis likadan miljö som fanns i produktionen, så behöver en ta vissa åtgärder för att kunna återskapa denna. Det kan dock vara så att BizTalk kör längre processer och att en då behöver återskapa det tillstånd som miljön befann sig i vid tidpunkten för kraschen, och då har en ett betydligt mer komplicerat jobb framför sig. Det jag håller på och läser in mig på just nu är vilka krav som krävs på backup-miljön och vilka konfigurationer som måste stämma överens för att en backup ska vara möjlig.

Att läsa kräver lugn och ro för min del, och därför har jag för första gången jobbat hemma idag. Det är en väldigt trevlig möjlighet i det här yrket och jag kan väl summera den här arbetsdagen som: produktiv, men lite tråkig. Skönt såklart att på morgonen kunna gå från sängen till datorn på typ tre minuter, men samtidigt blir man lite seg i knoppen av det. Känner mig ovanligt trött idag, och som sagt, lite smått uttråkad av att sitta ensam hemma hela dagen. Nu är iaf arbetsdagen slut och det börjar bli dags att ta av sig morgonrocken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *