Hitta drömjobbet som IT-konsult – epilog

Då var det måndag igen! Vi är snart i mitten på januari och har numera fullskalig vinter runt oss, vardagen är tillbaks och julledigheten över. Vi har flera spännande projekt på gång här, så jag ser fram emot en tid med spännande utmaningar och nya arbetsuppgifter. Bloggen fortsätter som vanligt och min förhoppning är att skriva ett till två inlägg i veckan, ett lite längre och ett kortare. Jag skulle vilja inleda den här veckan med en kort epilog på mina inlägg om hur du hittar drömjobbet som IT-konsult, och lägga till ytterligare två bonustips, så dessa kommer här:

Våga ändra dig…

Har du fått ett jobb som verkade vara ett drömjobb på pappret, men som efter någon månad inte alls känns bra? Våga byt jobb! De allra flesta företag tillämpar provanställning, och det är inte bara för arbetsgivarens skull utan lika mycket för din egen. Du har ingen skyldighet att stanna, även om det kan kännas så när du fått en anställning, och om du inte trivs är det lika bra att avbryta efter provanställningen, istället för att stanna kvar när det inte känns bra i magen.

…Men var beredd på att allt inte kommer vara roligt

Det här blir lite motsägelsefullt, men det gäller också att vara beredd på att precis allt inte kommer vara superroligt. Jag har fått ett par arbetsuppgifter som känns lite tunga och inte lika motiverande som andra, men det har varit enskilda uppgifter och inget som känts negativt på det stora hela. En bra tumregel tror jag är: på det stora hela ska jobbet kännas bra, även om vissa uppgifter är lite sega. Om situationen är tvärtom, att det känns jobbigt allmänhet, men att vissa saker är roliga, så kan det vara läge att fundera på att våga ändra sig.

Jag har funderat en del på siffror för det här, för att rent konkret kunna säga att X procent av uppgifterna måste vara intressanta/utmanande/roliga, men jag hittar ingenting sådant, så jag drar till med en egen siffra: 90% ska kännas minst okej-bra, 10% kan få vara jobbiga. Det är en halv dag i veckan, eller en dag på två veckor. Två dagar i månaden. Jag tycker det känns rimligt. Eller vad tycker ni?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *