Hitta drömjobbet som IT-konsult (del 3 av 3)

Då var det dags för den sista delen i den här bloggserien om hur du hittar drömjobbet som IT-konsult och den här delen handlar främst om hur du får jobbet när du väl har hittat rätt.

Skriv en kick-ass ansökan

Hur du än fick nys om jobbet, genom kontakter eller via nätet, så behöver du en bra ansökan. Kanske är det något mindre viktigt om du blivit kontaktad av en chef eller rekryterare personligen, eftersom du då inte har en massa medsökande att tävla mot, men en välskriven ansökan är ändå grundläggande för att ge ett seriöst intryck och i förlängningen få ett jobberbjudande. Jag har själv arbetat med mitt CV i flera år, förbättrat det successivt och ändrat fokus i det beroende på vilket jobb jag söker. Detsamma gäller mitt personliga brev, jag kan inte ens räkna hur många gånger jag omarbetat det under årens lopp, för att bättre framhäva min person och vad mina styrkor är.

Om CV-t

Ett bra CV är kort, konkret och lättläst. Dessa egenskaper tycker jag är de absolut viktigaste, i den ordningen. Fokusera på det viktigaste och dina färskaste erfarenheter, och se till att de är relevanta för jobbet du söker. När jag sökte jobb som undersköterska skrev jag ut vilka områden och avdelningar jag tidigare jobbat på, samt vilka arbetsuppgifter jag hade, men nu när jag sökte som IT-konsult klumpade jag ihop detta till att jag jobbat som undersköterska inom Örebro kommun. Eftersom jag gjorde det i flera år anser jag att det är en viktig erfarenhet att ha med på CV-t, men detaljerna är inte relevanta som IT-konsult.

Men istället för att berätta allt om mitt CV tänkte jag att jag skulle visa det. Det spelar egentligen ingen roll om ni inte ser vad det står, för det viktigaste jag vill visa är layouten och hur jag tycker att ett snyggt CV ska konstrueras. Här har vi förstasidan, och den tycker jag är det absolut viktigaste. Idealiskt är om CV-t kan rymmas på en sida, men det brukar vara svårt om det gått några år sedan studenten, och det är bättre att ha två luftiga, lättlästa sidor än en fullpackad och grötig.

cv2

Sida två handlar för min del om de specifika erfarenheter som är relevanta för jobbet och här är det mer okej att plocka upp detaljer tycker jag. I mitt CV har jag här lyft fram de kunskaper som är relevanta för jobbet som IT-konsult, och ärligt talat tycker jag den här sidan är lite för kompakt med text. Om jag hade skrivit om CV-t idag hade jag nog gjort stycket om systemutveckling kortare, eller kanske bakat ihop det med programmeringskunskaperna, för att inte riskera TL;DR.

cv3

Och det är väl bäst att göra en disclaimer här: detta är såklart mina åsikter om vad jag tycker är snyggt, men en tydlig och enkel layout kommer du väldigt långt med. Tänk: luftigt, tydliga stycken, sammanfattande listor och relevanta rubriker så har du halva inne.

Det personliga brevet

Enligt min erfarenhet tycker många det är svårt att skriva det personliga brevet och det är lätt att fastna i floskler här. “Jag är en ambitiös person med många bollar i luften, bla bla bla…”. Detta vill du undvika! Det personliga brevet ska vara just personligt. Det ska handla om dig och spegla vem du är som person, fylla i personlighetsdragen där CV-t har ritat upp grunderna om vem du är. Layouten tycker jag är viktig här också, och jag har gett sidhuvudet på första sidan samma stil som mitt CV, för att en rekryterare enkelt ska se att dessa hör ihop.

Capture

Capture2

Mitt brev är i sin nuvarande form knappt 1,5 A4 och jag tycker det är ganska lagom – det behöver i alla fall inte vara längre än så! Tydliga stycken är viktigt för att inte ge ett alltför kompakt intryck, men här tycker jag man ska vara försiktig med punktlistor: det ska vara en sammanhängande, levande text, inte någon platt uppräkning av dina personliga egenskaper eller en kopia av ditt CV. Vilket typsnitt du använder är en smaksak: jag har personligen ett starkt motstånd till standardtypsnittet Times New Roman och använder istället Verdana (teckenstorlek 10) både till CV och personligt brev. Storleken på texten bestäms till viss del av typsnittet, men jag tycker att 10 – 12 punkter är en bra regel. Om det blir mindre än så kan det vara svårt att läsa texten på skärmen, och blir den större kan det ge intryck av att du försöker få brevet att verka mer innehållsrikt än det är.

Jag vet inte om mitt brev är för smått för att ni ska kunna läsa texten, men jag tänkte beskriva hur jag tänkt angående strukturen på innehållet.

 • Börja med en intresseväckande inledning som säger något om ditt mål och det starkaste skälet till att du ska få jobbet.
 • Beskriv din bakgrund och hur du hamnat där du är idag, och framhåll hur du utvecklats under den här tiden.
 • Säg något om vilka delar av arbetet du tycker är roligast. Jag skriver i mitt brev om att jag gillar hela systemutvecklingsprocessen men framhåller kodandet som liiiite viktigare.
 • Beskriv dig själv som person. Det här är nog den absolut svåraste delen och den som flest har problem med. Mitt tips är att komma på tre – fyra adjektiv som beskriver dig och sedan inte bara säga dem, utan faktiskt visa och beskriva vad du har gjort där du visar de här egenskaperna. Ett exempel som jag tar upp är att jag ser mig själv som driven, och det visar jag genom att berätta om de kurser i retorik som jag har läst, för att bli av med ångesten jag hade när det gällde att prata inför folk.
 • Avsluta positivt! Jag avslutar mitt brev med att jag är sugen på att börja jobba, vad jag tycker är viktigt på en arbetsplats, samt en summering på mina (positiva) egenskaper.

De tre punkterna i mitten tycker jag man kan kasta om som man tycker passar. Jag tror att jag valde just den här ordningen för att det var lättare att börja skriva om just hur jag hamnade där jag är idag, än att börja med mina personliga egenskaper.

Det här blev ett väldigt långt inlägg i en serie av långa inlägg – hoppas du som läst ända hit har fått ut något matnyttigt av det! Jag tar nu julledigt och återkommer efter helgerna, fylld av julmat och pepp inför 2016.

God Jul och Gott Nytt År!

2 comments on “Hitta drömjobbet som IT-konsult (del 3 av 3)

 1. Lovisa on

  Hej, ska precis söka till mitt första sommarjobb och har därför börjat skriva på mitt CV. Dina tips hjälpte jättemycket men undrade även över själva layouten. Hur kan du skriva telefonnummer, namn, email mm precis bredvid den stora CV texten. Några speciella inställningar antar jag. Normalt sätt går det ju inte att skriva texten under sig själv på det sättet om det är på samma rad som CV texten. Dålig förklaring men hoppas du förstår vad jag menar.

  Tacksam för svar!

  Reply
 2. Josefine on

  Hej!
  Kul att tipsen var till hjälp! Att få till texten på det där sättet är inte så bökigt, det är helt enkelt två textrutor som jag infogat bredvid varandra. 🙂
  Lycka till med jobbsökandet!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *