“Equality is the soul of liberty; there is, in fact, no liberty without it”

Månadsinformation från Arkitektforum informerar om uppdateringar, ändringar, nya produkter och matnyttig information rörande Azure Dev, Azure Ops, AWS, .Net och Biztalk).

Rubriken ovan är ett citat från Frances Wright, en författare som under första halvan av1800-talet kämpade för jämställdhet. Hon stred främst för slavarnas rättigheter och publicerade bland annat en långsiktig plan för hur slaveriet skulle avskaffas genom integration och utbildning. Idag känns den kampen inte lika aktuell – bara tanken på att hålla andra människor som slavar är för oss helt absurd och en oerhörd kränkning mot den fria viljan. Vi har kommit otroligt långt sedan dess, men ändå är Frances ord lika aktuella idag.

wright

(Bildkälla)

För såhär är det: samhället är inte jämställt. Alla människor har inte samma möjligheter och diskriminering sker hela tiden, mot rasifierade, mot funktionshindrade, mot överviktiga, mot kvinnor och för all del även män som inte faller inom ramarna för hur en man “ska vara”. HTBQ-människor* har i alla tider varit en av de grupper som blivit orättvist särbehandlade och i Sverige var det inte förrän 1944 som homosexualitet blev lagligt. Sedan dess har rättigheterna för HBTQ-personer ökat och 2011 infördes ett förbud i grundlagen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. (Källa: RFSL)

Ett viktigt steg i att erkänna alla former av HBTQ som något normalt är Pride-festivalen, och enligt rykten var det i Örebro den allra första Pride-demonstrationen hölls år 1971. Den har funnits i sin nuvarande form, med tåget som huvudattraktion, sedan 2011 och det är med stolthet jag kan berätta att inför den femte festivalen finns Integrationsbolaget med som samarbetspartner!

 

IB_LogoByline_RGB_Original

 

heart

orebropride

 

Rent konkret betyder detta att jag tillsammans med Örebro Prides grymma grafiker Linda Pettersson kommer skapa nästa års hemsida, där ni kommer hitta all info ni behöver om festivalen. Det känns riktigt bra i magen att engagera sig i den här frågan, och ännu bättre känns det såklart när jag kan göra det via jobbet och tryggt veta att jag har alla mina kollegor med mig i detta. Ett aktivt arbete för jämställdhet är en av grundstenarna i företaget, och i vår personalhandbok har vi en jämställdhetspolicy där det bland annat står:

“Att alla ska behandlas lika oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, handikapp, ålder samt erfarenhet, livsstil, utbildning och familjesituation tycker vi på Integrationsbolaget är självklart.”

Ett samarbete Örebro Pride är ett klockrent exempel på hur vi realiserar detta och inte låter det vara tomma ord. Jag tror att Frances Wright hade blivit stolt om hon läst detta idag, och förhoppningsvis kan nästkommande generationer se tillbaks och förundras över att de här rättigheterna inte var självklara för alla, och hur långt mänskligheten har kommit.

*Homosexuella, Bisexuella, Trans- och Queerpersoner

One comment on ““Equality is the soul of liberty; there is, in fact, no liberty without it”

 1. Niklas Paulsson on

  Jämlikhet i möjlighet eller jämlikhet i utfall?

  Det finns en viss motsättning mellan den sistnämnda och frihet.

  Titta gärna på Johan Norbergs dokumentär “Free or equal” för ett längre resonemang i frågn.

  Ni får en dikt jag har skrivit själv som bonus så ni inte tror att jag är en CIS-person utan känslor.

  Varje morgon, pigg och snäll
  Skickar jag en fil med xml ….

  Varje dag, klockan tre
  Skickar jag istället csv

  Varje kväll, efter dagens besvär
  Skickar jag en fil som är binär

  Och när jag slipper ftp
  Börjar jag i smyg att le

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *